nusos

Ecos cooperatius

Nusos emprèn un nou camí en el sí de la intercooperació: des de la passada tardor formem part del nou grup ECOS.

ECOS és una cooperativa de segon grau formalment constituïda la tardor de 2011. Neix amb l’objectiu de ser referent de l’economia social i solidària a partir de la prestació de serveis d’àmbits diversos: financer, comercial, tecnològic, productiu i social. Està integrada per Arç corredoria d’assegurances, Arç  intercooperació econòmica, Trèvol, ETCS, Barnaciber , Cos, Complementum, Ex-libris, l’Apòstrof i ara també Nusos.

Formar part d’ECOS és una oportunitat per oferir serveis innovadors fruit de la intercooperació, enfortir els nostres projectes i fer nous aprenentatges.

Aquesta nova aventura ha començat tot posant fil a l’agulla i traslladant-nos a una nova seu  que permeti la creació de sinèrgies, tot millorant la viabilitat social i empresarial.
Ens trobareu al carrer Casp, 43 baixos de Barcelona.

Us hi esperem!!!

ECOS

AMUNT

Cooperativisme i sostenibilitat. Punt de trobada

Nusos engega un procés participatiu intern amb el nom de Trenquem l’ou?

La proposta vol ser un punt de partida per a la innovació i la creativitat a la cooperativa i un punt de trobada de tots els seus treballadors, implicant-los en la creació de propostes d’acció col·lectiva. Actualment Nusos està format per 13 professionals que participen dels diferents projectes de la cooperativa.

Cooperativisme i sostenibilitat. La primera proposta, en el marc de l’any de les cooperatives, parteix de la premissa que l’empresa cooperativa fomenta un model de gestió sostenible. La finalitat és la de difondre aquest model de gestió del cooperativisme a través de propostes d’acció que sorgeixin del procés de treball intern dels treballadors de la cooperativa.

Dues ponències han emmarcat el contingut conceptual a partir del qual s’ha desenvolupat el debat i la posterior elaboració de propostes: l’Esther Vidal de Hobest amb una xerrada sobre els principis del cooperativisme i la Mercè Junyent del grup de recerca Complex (UAB) mitjançant una sessió de treball sobre el concepte d’educació per a la sostenibilitat. Tot, buscant una visió externa que ens enriquís en aquests dos aspectes.

Del diàleg entre cooperativisme i sostenibilitat han aparegut binomis com “interès per la comunitat + visió de futur”,  “col·laboració + gestió democràtica”,  “pensament sistèmic + educació, formació i informació”. De 27 binomis possibles, finalment se n’han desenvolupat 3, els quals han esdevingut en 3 propostes d’acció celebratives.

Actualment s’està desenvolupant una de les propostes d’acció amb previsió de poder-la dur a terme durant el darrer trimestre d’enguany, celebrant d’aquesta manera l’Any Internacional de les Cooperatives.

AMUNT

Fem nusos entre la ciència i la societat

Des dels inicis ens ha preocupat que el coneixement científic no formés part de la cultura del ciutadà. Ens trobem en una societat on la recerca, la generació de nou coneixement i l’avenç tecnològic s’esdevenen a un ritme trepidant, sobretot si aquest ritme el posem en relació al ritme amb què el ciutadà l’assimila i l’incorpora per donar sentit als fenòmens que l’envolten.

L’aparició als mitjans de comunicació el passat mes de maig d’un estudi sobre l’interès i el coneixement científic d’una mostra de la població d’11 països majoritàriament europeus, ens consternava per les estadístiques que s’hi reflectien.

Amb la voluntat d’acostar aquest coneixement al ciutadà, Nusos desenvolupa projectes educatius en col·laboració amb universitats i centres de recerca del país. El que aquí és important no és el conèixer per conèixer sinó el conèixer per saber actuar.

El coneixement científic és un saber que ens aporta informació sobre el món on vivim. Aquest coneixement complementari a les vivències i experiències, als valors i als principis, així com a l’arrelament cultural de cadascú, ens ajuda a prendre eines i construir criteris per poder escollir com actuar i sota quines responsabilitats ho fem.

L’excel·lència del coneixement de la mà de l’investigador flueix amb l’expertesa didàctica de nusos per tal de generar projectes educatius que permetin la permeabilització d’aquest coneixement en la vida quotidiana del ciutadà.

En són exemples les activitats “Arbres que parlen d’edats” sorgida en col·laboració amb l’investgador Lluís Comas del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i “Juguem amb l’ADN” en col·laboració amb l’investigador Ferran Casals de la Unitat de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra.

En ambdós casos hem pretès transmetre el valor de 2 recerques d’actualitat que tenen relació directa amb cadascú de nosaltres des de perspectives molt diferents. Les activitats dissenyades fomenten el posicionament del participant tal i com ens ho requereix el dia a dia, posant en relació el nou coneixement, l’escala de valors i la vessant cultural.

El món afronta desafiaments importants que afecten el desenvolupament, els estils de vida i els valors. Convençuts que l'educació ha de facilitar la gestió eficaç de nous coneixements, el desenvolupament d'aptituds necessàries per tal de participar en la transformació positiva de la societat i la clarificació de valors, proposem un seguit de xerrades, casals d’aprenentatge, cursos i processos participatius que acosten diferents realitats i fenòmens (energia, mètodes científic, tècniques de camp, temps, biotecnologia) i conviden a l’ús del pensament creatiu i reflexiu.

Per saber-ne més consulteu el nostre web i poseu-vos en contacte amb nosaltres.

AMUNT

 

Servei educatiu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Professionals de l'educació.

Imaginació; feina; rigor; entusiasme malgrat tot; i no perdre mai de vista la intenció i gosadia per fer les coses d’acord amb paràmetres d’alta qualitat: aquests són els arguments de les persones de Nusos per dur a terme la prestació del Servei Educatiu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Tenim entre mans el disseny, la realització, la gestió i l’avaluació dels diferents programes educatius i l’assessorament i atenció als docents sobre les possibilitats del model didàctic i l’oferta educativa del MCNB.

L’equip educatiu som un grup de professionals, compromesos amb la vocació educativa i de servei públic del nostre museu. Treballem a l’entorn d’un projecte que estem contribuint a construir per abordar la realitat de forma critica amb la voluntat de millorar-la.

Cap endavant!

model

AMUNT

Ampliant el camí de la recerca

Al llarg d’aquest curs 2011-12, Teresa López, sòcia treballadora de Nusos, està desenvolupant  una recerca vinculada al Grup Complex de la UAB. Aquesta investigació es situa en l’àmbit de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). En concret, pretén descriure el model d’assessoria que empren els assessors territorials d’aquesta xarxa i com aquests canvien en participar en un curs formatiu.

Aquest projecte dota a Nusos de més eines per a dur a terme recerques didàctiques que permetin la millora i la innovació de les accions educatives. Per una banda, aporta expertesa en el paradigma de la complexitat com a model didàctic en educació ambiental. I, per una altra, en quant a l’assessoria. Aquesta última analitzada des de perspectives psicopedagògiques i d’educació ambiental que podran permetre a l’equip situar-se en el mapa de models existents.

recerca

AMUNT

Un any a les selves de Borneo

Joana Aragay, educadora de l'equip de Nusos, ens explica la seva experiència en un projecte de conservació de la Biodiversitat a Borneo. Un projecte on ha pogut fusionar la passió per la biologia i la seva experiència professional en l'àmbit de l'educació i la divulgació.

"Durant aquests 12 mesos de selva he realitzat tasques ben diverses, mostrejos de tot tipus, seguiments de primats, expedicions, coordinar programes de voluntariat, etc. però sobretot m’he centrat en la comunicació i divulgació externa del projecte, una tasca sovint oblidada i de vital importància”

“Una de les experiències més impressionants que he viscut ha estat participar en una expedició selva endins; 6 dies vivint al bell mig de la selva, envoltada d’arbres gegants i milers de sons. Dormint i (con)vivint a una cabana construïda per 4 nois locals  amb una destresa i un coneixement del medi que ens deixa en evidència.”

“Treballant per OuTrop he tingut l’oportunitat de fer seguiments d’orangutans, de córrer darrera els gibons, de veure com un grup de langurs salten d’arbre en arbre, i d’aprendre un munt d’estudis de biodiversitat: capturar papallones, granotes, formigues, tortugues, observar ocells de tots colors i descobrir un munt d’insectes de formes i colors inimaginables. Han estat uns mesos molt intensos, on no només he viscut en primera persona la investigació i treball de camp, sinó que també he tingut l’oportunitat d’aprendre un nou idioma, impregnar-me d’una nova cultura i de totes les seves tradicions estretament lligades a la natura.”

Llegir tot l'article

AMUNT