Sant Jordi Animal per als més petits.

Ales de Paper Ed LynxEl camaleó enfadat i La lliçó d’en Quatre potes són les recents col·laboracions de nusos a la col·lecció “Ales de paper” de l’editorial Lynx.

Els llibres d’aquesta col·lecció, adreçada a joves lectors majors de cinc anys, combinen en cada volum un relat de ficció inspirat en el món natural i el llibre de coneixements, en una feina conjunta  entre escriptors, il·lustradors i educadors de nusos,  per afavorir l’apropament i interpretació del món natural des de la imaginació i el rigor dels seus continguts.

Altres participacions de nusos en la mateixa col·lecció —La ratolina al circ; Vermell tacat (Sèrie taronja: a partir de 5 anys); Els eriçons i la terra fosca; En Robi i els pardals (Sèrie blava: a partir de 7 anys); La Tana i en Toni (Sèrie verda: a partir de 10 anys)—  són una bona opció per a lletraferits menuts i naturalistes potencials, aquest Sant Jordi.

AMUNT

 

Planta't al Jardí! Primavera 2011

OjupeligruuuEls arbres no et deixen veure el bosc?
Vine i coneix què és un bosc, quin gust té i quines sensacions t’evoca.

En motiu de l’Any Internacional dels Boscos, Nusos ha organitzat, conjuntament amb el Museu de Ciències Naturals, un programa pensat per a tothom, des del més petit fins al més gran, des del més tímid fins al més atrevit.

Xerrades, tallers, contes, espais per badar, espectacles... tot hi és recollit!

El bosc és un sistema a la cerca constant de l’equilibri entre les parts que el composen. Per descobrir-ho proposem:

  • Xerrades de la mà d’investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals  i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, centres de referència en ecologia forestal al nostre país.
  • Tallers d’elaboració de productes a partir dels recursos que podem extraure del bosc, de la mà d’artesans de la Ratafia i del Museu de la Confitura
  • Activitats sensorials per conèixer el so del bosc a través de la col·lecció Natura Sonora del Museu de Ciències Naturals
  • Rondalles catalanes, personatge ficticis i reals que s’han amagat en els nostres contes
  • Activitats per datar l’edat dels boscos, descobrir el paper de la Fusta Morta i copsar què passa en un bosc després d’un incendi.

I tot amenitzat per l’espectacle cercavila Ojupeligruuu de la CiA La Gralla.

Us esperem diumenge, 8 de Maig de 11:00 a 15:00 h, al Jardí Botànic de Barcelona.

Ben aviat trobareu el programa al web de l'Agenda del Museu

AMUNT

 

Casals d’Estiu amb Nusos als Museus

Els museus ofereixen una oportunitat immillorable per despertar als infants l’interès per la natura i el desenvolupament d’habilitats científiques posant al seu abast el patrimoni cultural que preserven.
Per això l’equip de nusos ofereix als infants de 8 a 14 anys els Casals d’Estiu als Museus, un espai de trobada i intercanvi, un espai d’aprenentatge i creixement.

Enguany s’ofereix  El Racó del Naturalista al Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Fa milions d’Estius al Museu de l’Institut Català de Paleontolgia, des del 27 de juny fins a l’1 de Juliol.

Ben aviat trobareu més informació del programa al nostre web.

AMUNT

 

Un nou cau per incubar projectes

NUSOS estrena espai de treball! Des del mes d'octubre disposem d'una nova ubicació: ens trobem a Barcelona, al barri de Sant Antoni, al carrer Tamarit, 119, esc.A entl.2a.

Un espai propici per originar projectes, estudis i un bon lloc d'encontres. Un espai compartit amb els companys de les cooperatives Arç Corredoria d'Assegurances, Hobest i Complementum que fan d'aquest lloc un espai obert i acollidor. Us convidem a conèixer-lo!

localequip

AMUNT

 

Estiu al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Arriba el bon temps i amb aquest les ganes de gaudir dels espais oberts que ofereix la ciutat. Un any més, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, posa a la disposició d’associacions i centres de lleure una amplia oferta d’activitats educatives per aprendre tot fruint d’un matí al Jardí Botànic.

Els Ritmes canyerus i l’ Amanida de contes són dues de les noves activitats que Nusos està creant per aquest programa.

A més, si amb la família també voleu aprofitar l’estiu per a fer una visita al Jardí Botànic, durant el mes de juliol estarà al vostre abast un ampli ventall d’activitats.

Més informació aquí

AMUNT

 

Ferran Casals, assessor de Nusos al Québec

Ferran Casals, Centre de Recherche, CHU Sainte-Justine, Université de Montréal.
Soci col·laborador de Nusos. Activitats Científiques i Culturals, SCCL

Les noves tecnologies de seqüenciació d’àcids nucleics han revolucionat la recerca en genètica humana. Deu anys després de la publicació de la seqüència del primer genoma humà, ara seqüenciar un genoma és possible en només dues setmanes. Durant molt de temps hem dit que trobar el gen o les mutacions a l’origen d’una malaltia era com buscar una agulla en un paller. Podríem dir que ara estem seqüenciant el paller. El nou repte és processar i interpretar tota aquesta informació, un llibre de més de tres mil milions de lletres o un milió de pàgines per cada genoma!

Al centre de recerca de l’hospital Ste Justine (Université de Montréal), i en col·laboració amb el “1000 Genomes Project,” estem desenvolupant mètodes per a l’anàlisi dels genomes. Utilitzem les aproximacions de la Genètica de Poblacions, que proporciona el marc teòric per l’estudi de la variabilitat genètica, per analitzar la base genètica de les malalties humanes, i en particular de les malalties rares. A determinades regions de Québec, algunes malalties rares tenen una freqüència excepcionalment alta, degut a processos demogràfics de colonització de nous territoris amb un petit número de fundadors. Això ha fet que aquestes malalties mereixin una atenció especial. La millor aproximació genòmica a l’estudi d’aquestes malalties és la seqüenciació de l’exoma, la part del genoma on es troben els gens. L’exoma representa un 1.5 per cent del genoma, però és aquí on esperem trobar la majoria de les mutacions que produeixen les malalties rares. La seqüenciació d’exomes i genomes humans ja ens està donant molta informació sobre la biologia de les malalties genètiques, i obre un futur prometedor per a la recerca biomèdica.

AMUNT